MATEMATİK VE BİLGİSAYAR DİSİPLİNLER ARASI UYGULAMA ETKİNLİKLERİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK, BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖĞRENMESİ ÜZERİNDE ETKİSİ

MATEMATİK VE BİLGİSAYAR DİSİPLİNLER ARASI UYGULAMA ETKİNLİKLERİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK, BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖĞRENMESİ ÜZERİNDE ETKİSİ


Abstract views: 16 / PDF downloads: 5

Authors

  • Hilal Boyraz Kayseri Çetin Şen Bilim ve Sanat Merkezi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14576975

Keywords:

etkileşimli ortam, matematik öğrenme, matematik okuryazarlığı, teknoloji

Abstract

Çalışmanın oluşmasında TÜBİTAK 2023 Matematik Yılı Özel Çağrısı amaç ve hedefleri etkili olmuştur. Etkinlikler 21. yüzyıl ışığında araştırmaya iten, merak uyandıran, buluş yoluyla öğretim stratejisinin uygulandığı, katılımcının doğrudan yaşantı geçireceği teknoloji destekli etkileşimli çalışmalardan oluşmaktadır. Etkinliklerle teknoloji destekli etkileşimli öğrenme ortamları yaratarak öğrenmeyi ilgi çekici hale getirip eğlenerek öğrenme planlanmaktadır. Projede 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinde devlet okulunda 7. sınıfta öğrenim gören ortaokul öğrencileri hedef kitle olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin 7. sınıf olarak seçilme sebebi, ortaokul son sınıfa geçerken matematiğe olan ilgilerini artırmak ve matematik okuryazarlığı becerisi kazandırarak öğrencilerin kendi ilgi, yeteneklerine göre lise seçiminde karar vermelerini sağlamaktır. Fırsat eşitliği ve projenin yaygın etkisinin artması için Kayseri ilinin farklı merkez ilçelerinden (Hacılar, Melikgazi, Kocasinan, Talas) 12 kız ve 12 erkek olmak üzere toplamda 24 öğrenci yer almıştır. Çalışma, nitel bir çalışmadır. Görüşme bulguları kategorilere ayrılarak kullanım sıklığı ve frekans yüzdeleri bulunmuştur. Sonuç olarak etkinliklerle teknoloji destekli etkileşimli öğrenme ortamları yaratarak matematik öğrenmeyi ilgi çekici hale getirip eğlenerek öğrenmeyi sağlamıştır. Öğrenciler için etkinlikler ilgi çekici ve merak konusu olmuştur.

References

Avan, Ç., Gülgün, C., Yılmaz, A. & Doğanay, K. Stem Eğitiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları: Kastamonu Bilim Kampı. Journal Of STEAM Education Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Sanat Eğitimi Dergisi 2019, Haziran (Cilt 2, Sayı 1).

Bakioğlu, B. ve Karamustafaoğlu, O. (2020). Okul dışı öğrenme ortamlarının öğretim sürecinde kullanımına ilişkin öğrenci görüşleri. İnformal Ortamlarda Araştırmalar Dergisi, 5(1), 80-94

Bilgin, E. A.(2018). Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı Veri Alt Öğrenme Alanına Yönelik Farklı Teknoloji Destekli Öğrenme Ortamlarının Değerlendirilmesi. (Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi)

Büyüköztürk, Ş.: Çakmak, E.; Akgün, Ö.; Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2011). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Yayınları.

Ersoy, Y. (2003). Teknoloji Destekli Matematik Eğitimi- 1: Gelişmeler, Politikalar ve Stratejiler. İlköğretim Online 2(1). 18-27.

Esen, G.(2009). Matematik eğitiminde ilköğretim 6. sınıflarda olasılık konusunun öğretiminde bilgisayar destekli eğitimin rolü. (Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi)

Hıdıroğlu, Ç. (2012). Teknoloji Destekli Ortamda Matematiksel Modelleme problemlerinin Çözüm Süreçlerinin Analiz Edilmesi: Yaklaşım ve Düşünme Süreçleri Üzerine Bir Açıklama. (Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi)

İbili, E. (2013). Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı Veri Alt Öğrenme Alanına Yönelik Farklı Teknoloji Destekli Öğrenme Ortamlarının Değerlendirilmesi. (Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi).

Köksal, M. S., Göğsu, D., & Akkaya, G. (2017). Türkiye’de Özel Yeteneklilere Neyi, Nasıl Öğretmeli ve Öğrenmeyi Nasıl Değerlendirmeli? : Bir Paydaşlar Görüşü Çalışması. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2017(9), 190-203.

Kutluca, T., Zengin, Y. (2011). Matematik Öğretiminde Geogebra Kullanımı Hakkında Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 160-172

Özçakır, B. (2017). Fosterıng Spatıal Abılıtıes Of Seventh Graders Through Augmented Realıty Envıronment In Mathematıcs Educatıon: A Desıgn Study. (Doktora Tezi, ODTÜ)

Sezer Evcan, S., Adilov, G., Eken, Z., Barut, S., Kemali, S., & Tınaztepe, G. (2020). TÜBİTAK 4004-Doğa eğitimi ve bilim okulları kapsamında 7. sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen “Hayatımızdaki Matematik: Tarım” projesinin değerlendirilmesi. Uluslararası Eğitim Araştırmacıları Dergisi, 3(1), 28-41.

Topraklıkoğlu, K. (2018). Üç Boyutlu Modellemenin Kullanıldığı Artırılmış Gerçeklik Etkinlikleri İle Geometri Öğretimi. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir Üniversitesi.

TÜBİTAK. (2022). Bilim ve Toplum Destekleme Programları Matematik Yılı Özel Çağrı Metni. https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/18842/matematik_cagri_metni_24082022_0.pdf Erişim tarihi:28.05.2024

Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin yayıncılık.

Downloads

Published

2024-12-20

How to Cite

Boyraz, H. (2024). MATEMATİK VE BİLGİSAYAR DİSİPLİNLER ARASI UYGULAMA ETKİNLİKLERİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK, BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖĞRENMESİ ÜZERİNDE ETKİSİ: MATEMATİK VE BİLGİSAYAR DİSİPLİNLER ARASI UYGULAMA ETKİNLİKLERİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK, BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖĞRENMESİ ÜZERİNDE ETKİSİ. ASES EDUSCI (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATIONAL SCIENCES) ISSN: 2822-6844, 4(2), 59–70. https://doi.org/10.5281/zenodo.14576975

Issue

Section

Articles