Özel Eğitim Öğretmenlerinin Öğretimsel Liderliği


Abstract views: 50 / PDF downloads: 26

Authors

  • Nalan Gizem Giyik Öğretmen
  • Oktay Gezer

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12544113

Abstract

Özet

Lider, belirlenen bir amaç doğrultusunda bir araya gelmiş insanların yönlendirilmesine ve güdülendirilmesine katkı sağlayan, onlara yol gösteren kişidir. Hedefe ulaşmada yönlendirici özelliği ile liderlik birçok meslek alanında oldukça önemlidir. Bu mesleklerden biri de öğretmenliktir. Öğretmenlik mesleğinin toplumun ilerlemesine en büyük katkıyı sağladığı kaçınılmaz bir gerçektir. Toplumdaki bireylerin her yönden gelişmesini sağlayan öğretmenler daha küçük yaşlardan itibaren bireylere öğretim liderliğini yapan en önemli kişilerdir. Toplumda birçok farklı özellikteki bireyin varlığı düşünüldüğünde burada gözümüze çarpan bir gerçek de vardır ki o da özel eğitimdir. Akranlarından farklı gelişim özellikleri gösteren özel eğitim öğrencilerine liderlik yapmak, günümüzün dikkat çekilmesi gereken noktalarından biridir. Bu noktadan hareketle araştırmanın amacı, özel eğitim okullarında görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin öğretimsel liderliklerini ortaya koymaktır. Araştırmada geçmişten gelen ve olağan bir şekilde devam eden olayın ya da durumun ayrıntılı bir şekilde detaylandırılarak betimlenmesini sağlayan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini; 2023-2024 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan özel eğitim öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise ülke genelinde Milli Eğitim Bakanlığının bünyesinde kamu kurumlarında görev yapmakta olan seçkisiz olmayan (rastgele olmayan) örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 300 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri toplanırken öncelikle katılımcıların demografik bilgilerine ilişkin kişisel bilgileri 'Kişisel Bilgi Formu' doldurularak alınmıştır. Özel eğitim öğretmenlerinin öğretimsel liderlik becerilerine ulaşabilmek için ise 'Öğretmenlerin Öğretimsel Liderlik Rolleri Ölçeği' nden yararlanılmıştır. Bu araştırmada veriler SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizlerinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistiksel metodlar kullanılmıştır. Verilerin analizi yapılırken kullanılacak olan yöntemin belirlenmesi için verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmıştır. Yapılan analizlerde öğretimsel liderlik ölçeğinin tamamı ve alt boyutları incelendiğinde genelde öğretimsel liderlik alt boyutlarına ait değerlerin yüksek düzeyde bir farkındalığa sahip olduğu ortaya konulmuştur. Bu da özel eğitim öğretmenlerinin eğitim öğretim süreci içerisinde belirlenen öğretimsel liderlik özelliklerini yerine getirerek öğrenen bireylerin gelişime ve toplumun bir üst düzeye çıkarılmasına katkı sağlandığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Liderlik, Öğretimsel Liderlik, Özel Eğitim, Özel Eğitim Öğretmeni

References

Ataman, Ayşegül (2011); Özel Gereksinimli Çocuklar ve Özel Eğitime Giriş (2.Baskı), Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.

Aygün, B. (2014). Lise Öğretmenlerinin Öğretimsel Liderlik Rollerindeki Farkındalıkları ve Öğretimsel Liderliği Sınırlayan Faktörlere Yaklaşımlarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Baykoç Dönmez, Necate ve Semra Şahin (2011); Özel Gereksinimli Çocuklar ve Özel Eğitim, Eğiten Kitap, Ankara.

Buğday, Fevzi (2020); “Özel Eğitim Meslek Okullarının Mevzuatına İlişkin Okul Yöneticilerinin Görüşlerinin İncelenmesi,” Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Büyüköztürk, Ş. (2018). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı: İstatistik, Araştırma Deseni, SPSS Uygulamaları ve Yorumlar. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Cavkaytar, Atilla ve İbrahim H. Diken (2005); Özel Eğitime Giriş, Kök Yayıncılık, Ankara.

Cavkaytar, Atilla (2008); Özel Eğitime Gereksinim Duyan Çocuklar ve Özel Eğitim, Pegem, Ankara.

Diken, İbrahim H. (2008); Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler Ve Özel Eğitim, Pegem Yayınevi, Ankara.

Erdoğan, İ. (1991). İşletmede Davranış. İstanbul: İ. Ü. İşletme Fakültesi Yayını.

Kalo Efe, A., Demirdağ, S., & Ertem, H. Y. (2020). Öğretmenlerin Öğretimsel Liderlik Algıları ve Sınıf Yönetimi Becerilerinin Öğretim Ortamındaki Kuşaklararası İklim Üzerindeki Rolünün İncelenmesi. Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi, 6(2), 83-102.

Karabörk, Ramazan (2018); "Özel Eğitim Okulu Yöneticilerinin Özel Eğitim Mevzuatına İlişkin Görüşleri," Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.

Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler ve Teknikler. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Özsoy, Yahya, Mehmet Özyürek ve Süleyman Eripek (2002). Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Özel Eğitime Giriş, Karatepe Yayınları, Ankara.

Sucuoğlu, Bulbin (2009); Zihin Engelliler ve Eğitimleri, Kök Yayıncılık, Ankara.

Şişman, M. (2002). Öğretim Liderliği. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Şişman, M. (2012). Öğretim Liderliği, (4.Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Tahaoğlu, F., & Gedikoğlu, T. (2009). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Liderlik Rolleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 58(58), 274-298.

Ulay, Gökhan (2018); “Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programının Zihin Engelliler Öğretmenliği Yeterlikleri Açısından İncelenmesi (Sakarya İli Örneği),” Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Downloads

Published

2024-06-20

How to Cite

Giyik, N. G., & Gezer, O. (2024). Özel Eğitim Öğretmenlerinin Öğretimsel Liderliği. ASES EDUSCI (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATIONAL SCIENCES) ISSN: 2822-6844, 4(1), 41–51. https://doi.org/10.5281/zenodo.12544113